Een sollicitatiegesprek, hoe werkt dat nu eigenlijk? - Pass HR Services

Een sollicitatiegesprek, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Wat als ik een vlieg was en even kon meekijken met een sollicitatiegesprek? Dan hoefde ik die verdomde zenuwen niet te hebben. Dan wist ik tenminste wat ik beter niet zeg, en wat ik maar beter wel zeg. Even meeglippen wanneer de deur open gaat en snel ergens op de muur gaan zitten voordat die deur weer dicht is.

Want om eerlijk te zijn, met solliciteren heb ik niet veel ervaring. Ik heb er wel een beeld van dankzij de verhalen van mijn familie en vrienden. Maar dat beeld lijkt me niet echt te kloppen met de werkelijkheid, tenzij die natuurlijk enkel uit anekdotes en nachtmerries bestaat. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Ik glip binnen bij PASS HR Services, wacht even in de wachtzaal om dan eindelijk eens écht te weten hoe een sollicitatiegesprek in zijn werk gaat. We gaan naar een apart lokaal, ik neem plaats en moet dan wachten tot de HR-recruiter terugkomt. Spannend.

Autobiografie, motivatie, integriteit

En dan is het zover. Het gesprek kan beginnen en mijn angstzweet blijft gelukkig achterwege. Eigenlijk voel ik me best nog wel op mijn gemak. Ik besef het: een sollicitatiegesprek is geen ondervraging met leugendetector. Het is gewoon een gesprek dat me zal helpen in mijn zoektocht naar een job, misschien wel mijn droomjob.

Uiteraard hebben we het niet over koetjes en kalfjes. Ik vertel over mijn studies en nog jonge loopbaan, zonder er een langdradig verhaal van te maken – we zijn immers geen autobiografie aan het schrijven. De meest voordehandliggende informatie dus: waar, wat, hoelang en waarom ik veranderde van werk. Simpel, toch?

Aandachtig

Stap drie is de job waarvoor ik solliciteer. We overlopen nog eens de functie en er wordt mij ook gevraagd wat ik van de job verwacht. Zo zijn we zeker dat ik geen verkeerd beeld heb van de functie. Slim, toch?

Het gesprek loopt ondertussen op zijn einde. Ik blijf wel aandachtig volgen, knik af en toe met mijn hoofd en probeer elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Die kleine voorbereiding heeft dan toch zijn vruchten afgeworpen. Als ik iets niet goed begrijp, stel ik nog een vraag. Het is een tenslotte een sollicitatiegesprek en in een gesprek stellen beide partijen vragen. Daarna hebben we het nog over mijn loonverwachting en opzegtermijn.

Spannend

Wanneer we klaar zijn met het gesprek, moet ik nog een paar testen doen. Een nauwkeurigheidstest en een taaltest, dat is nodig voor de functie waarvoor ik solliciteer, maar dat gebeurt dus niet bij alle sollicitatiegesprekken. Op een kwartiertje moet ik de vragen invullen en zo kreeg ik het toch nog even warm. Vijftien minuten? Zou dat wel lukken? Ik werkte goed door en ik had zelfs nog wat tijd over om mijn antwoorden na te kijken. Oef!

Na de testen mag ik naar huis en eerlijk gezegd: ik heb er wel een goed gevoel bij! Over enkele dagen zal ik meer weten. Veelbelovend, toch?

Deel dit artikel: